Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023

5 δεξιότητες που δεν γνώριζες ότι χρειάζεσαι στον κλάδο της πληροφορικής.

 Πηγή sep4u.gr

Αναζητάς την πρώτη σου δουλειά στον τομέα της τεχνολογίας ή θέλεις να μάθεις πώς μπορείς να εξελίξεις την καριέρα σου; Όποιο και αν είναι το ζητούμενο, η εστίαση στις δεξιότητες που θα σε κάνουν να ξεχωρίσεις από το πλήθος μπορεί να σε βοηθήσει.

Δεξιότητες όπως η επικοινωνία, η συνεργασία, η προσαρμοστικότητα και η επίλυση προβλημάτων είναι πλέον πιο ουσιαστικές για την επιτυχία στον τομέα της πληροφορικής από ποτέ: ας είμαστε ειλικρινείς, οι περισσότεροι υποψήφιοι που διεκδικούν μία δουλειά είναι πιθανό να έχουν τις βασικές τεχνολογικές δεξιότητες (Kubernetes, CHP, java, c#, python κλπ), οπότε η εστίαση σε άλλους τομείς όπου μπορείς να επιδείξεις υπεροχή είναι το κλειδί.

επικοινωνία.

Μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά η καλή επικοινωνία είναι ένα βασικό μέρος κάθε ρόλου, ανεξαρτήτως του τομέα δραστηριότητας. Σε τεχνολογικούς ρόλους, για να είσαι επιτυχημένη/ος είναι σημαντικό να είσαι σε θέση να επικοινωνείς με σαφήνεια με μια ποικιλία διαφορετικών ομάδων ανθρώπων - εκείνων της δικής σου ομάδας, του ευρύτερου οργανισμού και ίσως ακόμη και εξωτερικών συνεργατών ή πελατών. Με την εξ αποστάσεως εργασία να είναι πλέον μέρος της καθημερινότητάς μας, η επικοινωνία είναι πιθανό να βρίσκεται ψηλά στη λίστα των επιθυμητών προσόντων σε νέες προσλήψεις για τους εργοδότες.


Η επικοινωνία είναι πολυεπίπεδη - δεν αφορά μόνο την ικανότητα να μπορείς να μιλάς σε κάποιον. Τόσο οι προφορικές όσο και οι μη λεκτικές επικοινωνιακές δεξιότητες είναι απαραίτητες για όλους τους ρόλους στην τεχνολογία. Η ικανότητα αναμετάδοσης και κατανόησης σύνθετων ιδεών είναι απαραίτητο στοιχείο, μαζί με το να μπορείς να ακούς και να κατανοείς άλλα μέλη της ομάδας. Επιπλέον, οι δεξιότητες γραπτής επικοινωνίας είναι εξίσου σημαντικές, καθώς σε όλους τους ρόλους της πληροφορικής θα πρέπει να είσαι σε θέση να τεκμηριώσεις με ακρίβεια τις διαδικασίες και τις ιδέες σου γραπτώς. Επιπλέον, η κακή επικοινωνία μπορεί να σημαίνει ότι γίνονται λάθη ή ότι οι καλές ιδέες δεν προωθούνται σωστά.

δημιουργικότητα.

Ίσως να μην φαίνεται προφανές στην αρχή, αλλά η δημιουργικότητα μπορεί να είναι ουσιαστική για τους ρόλους στον τομέα της  τεχνολογίας. Ίσως χρειαστεί να αναλύσεις ένα πρόβλημα και να βρεις μια καινοτόμο λύση ή να σκεφτείς νέους τρόπους για την αποτελεσματική ολοκλήρωση των καθηκόντων σου. Η επίδειξη δημιουργικής ικανότητας σε μια συνέντευξη ή ενώ εργάζεσαι σε έναν ρόλο μπορεί πραγματικά να σε κάνει να ξεχωρίσεις από το πλήθος.

υπευθυνότητα.

Αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις επιτυχίες και τα λάθη σου, μπορείς να αποδείξεις στους πιθανούς και τρέχοντες εργοδότες ότι είσαι πρόθυμη/ος να μάθεις και να εξελιχθείς, ενώ παράλληλα είσαι ταπεινή/ός και ειλικρινής. Οι ομάδες που επιδεικνύουν τέτοια χαρακτηριστικά είναι συνήθως πολύ παραγωγικές. Αντιθέτως, τα άτομα που δεν δείχνουν πρόθυμα να επωμιστούν ευθύνες συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα στο κομμάτι της συνεργασίας.

ευελιξία.

Όταν εργάζεσαι στον κλάδο της πληροφορικής, καλείσαι συνεχώς να προσαρμόζεσαι σε νέες τεχνολογίες, συστήματα και τρόπους εργασίας. Επιπλέον, όταν εργάζεσαι πάνω σε ένα project είναι σημαντικό να έχεις ανοιχτό μυαλό στην προσέγγισή σου - δεν υπάρχει ένα τρόπος να λυθούν όλα τα τεχνικά προβλήματα.

Έχοντας την δεξιότητα να προσαρμόσεις το στυλ εργασίας σου σύμφωνα με τις επιχειρηματικές ανάγκες μπορεί να σε βοηθήσει να παραμείνεις αποδοτική/ός και να εξελιχθείς.

ενσυναίσθηση.

Το να έχεις ενσυναίσθηση μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη λειτουργία της ομάδας σου- μπορείς να σκεφτείς, να ασχοληθείς, να διαφωνήσεις, να γελάσεις και να συζητήσεις ιδέες για την εύρεση λύσεων. Επιπλέον, ανάλογα με τον ρόλο σου, η ενσυναίσθηση θα σου επιτρέψει να κατανοήσεις καλύτερα τα συναισθήματα των τελικών χρηστών, οδηγώντας σε βελτιωμένη εμπειρία του πελάτη.

Θέλεις να μάθεις περισσότερα για την εργασία στον τομέα της πληροφορικής; Διάβασε το άρθρο ‘όσα χρειάζεται να ξέρεις για την εργασία στον κλάδο της πληροφορικής’.


Το πρωτότυπο άρθρο δημοσιεύτηκε στο career advice της Randstad UK.

Δείτε την πλήρη μελέτη εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου